Tko ima djeda, a nema oca?


Pitanja kao što su: “Zašto je nebo plavo, zašto led pliva na vodi, zašto cvrči cvrčak, spavaju li ptice?” – mnogima će zvučati obično, suvišno – možda čak i glupo – jer to su kao “pitanja za malu djecu”. Međutim, odgovori na takva – naizgled – jednostavna pitanja često su složeni, ali nam otkrivaju neke lijepe i zanimljive priče.

Takav je slučaj i s pitanjem iz naslova današnjeg posta. Dakle – kako je moguće imati djeda, ali ne i oca – uz par slika i u nekoliko rečenica, a na primjeru vodenbuhe,  možete saznati u nastavku posta. Za početak, malo anatomije.


vodenbuha ticalaOva slika bi nam trebala poslužiti za lakšu orijentaciju u onome što slijedi.


Između želuca odnosno crijeva i ležnog prostora u kojemu su jaja, proteže se jajnik.

Ova vodenbuha nosi 6 ljetnih jaja.


vodenbuha Ljetna jaja imaju tanku lupinu, žumanjce i kapljice masti pa se mladi mogu razviti do kraja.


Trenutak kada potpuno razvijena vodenbuha napušta ležni prostor – rađa se. Sve redom su kćeri, zato što su se razvile iz neoplođenih jaja; jednospolno, partenogenetski. Primijetite da u ležnom prostoru ima još pet – šest mladih vodenbuha.


mikroskopiranjeIsta mama!


zimska jaja vodenbuhe efipijZimska jaja (efipij) vodenbuhe plutaju na vodi.

(mušica na slici nije bitna, ona se tu slučajno našla)


Sada kad smo malo bolje upoznali vodenbuhu, slijedi i odgovor na pitanje iz naslova.

Za vrijeme ljeta nastaje mnogo partenogenetskih naraštaja. No, u jesen kad zahladi, iz ljetnih jaja se izlegu i mužjaci. Ženke tada snesu trajna, zimska jaja debele lupine (efipij), koja  mužjaci oplode. Ta jaja prezimljuju, a sljedećeg proljeća iz njih će nastati prvi partenogenetski naraštaj (samo ženke). Njihovo potomstvo  bit će oni koji imaju djeda, a nemaju oca (djed im je onaj mužjak koji je oplodio zimska jaja iz kojih su se izlegle njihove majke, a oca nemaju jer su se izlegle iz neoplođenih jaja).

Možemo to reći i na ovaj način – ženke potaknute vanjskim čimbenicima (temperatura, nedostatak hrane, suša tj. manjak kisika u vodi i slični stresni uvjeti) počinju leći mužjake iz istih onih ljetnih jaja iz kojih su do tada partenogenetski nastajale ženke…mužjaci oplode tzv. zimska jaja, a iz njih, kada uvjeti postanu povoljni, nastaju ISKLJUČIVO ženke…druga generacija ženki bit će ona koja ima djeda, a nema oca.

Oglasi