Pioniri života


Cijanobakterije su najstariji živući organizmi. Njihovi fosili pronađeni su u stijenama čija je starost procijenjena na 3.5 milijarde godina. Kao prvi fotosintetski organizmi omogućili su pojavu svih ostalih oblika života na Zemlji. Cijanobakterije su sveprisutne: i u vodi, i na kopnu, i na biljkama, i u biljkama, i na tlu, i u stijeni – one su pioniri života jer prve nastanjuju potpuno beživotne predjele. Jeste li ikada vidjeli te čudesne organizme? Naravno da jeste, barem neke, a Oscilatoriju – sto posto.

Oscilatoria je cijanobakterija mikroskopskih dimenzija čije stanice grade nitaste kolonije makroskopskih dimenzija. To su one modrozelene, sluzave prevlake na vlažnom kamenju uz rijeku ili na kamenoj obali neposredno uz more. Oscilatoriju je lako pronaći i u najmanjoj lokvici vode gdje vrlo brzo zazeleni blatnjavo dno. S takvog jednog mjesta je i ova kolonija čije slike slijede.

niti oscilatorijeOscillatoria sp.

Za promatranje Oscilatorije neophodan je mikroskop. Kod najmanjeg povećanja (oko 40X) u zelenoj masi možemo prepoznati pojedine niti, ali ništa više od toga.

cijanobakterijaOscillatoria sp.

Pri povećanju od 100X vidimo stanice od kojih je načinjena nit, ali bilo bi lijepo vidjeti još koji detalj. Može li nam veće povećanje biti od koristi?

nitasta kolonijaOscillatoria sp.

Teško. Evo, ovo je povećanje 400X i slika je, doduše, sve veća ali nikakvih novih informacija ne nudi. Možda nešto s mikroskopom nije u redu?
Sve je u redu s mikroskopom, “problem” je u Oscilatoriji. Podsjetimo se: cijanobakterije su prokarioti i kao takve nemaju pravu jezgru. One nemaju ni stanične organele – plastide, mitohondrije i gogijeva tjelešca pa ono što se zapravo vidi svjetlosnim mikroskopom i nije baš impresivno – stanična stijenka i citoplazma s biljnim bojama (u ovom slučaju klorofilom).
A premda morfološki monotona Oscillatoria (kao što joj ime kaže) ima jednu zanimljivu osobinu: njene se niti neprestalno gibaju, uvijaju, klize. Nekoliko sekundi takvog gibanja moguće je pogledati u sljedećem filmiću.

Oglasi