Epiderma lista


Riječ epiderma je složenica (grčki epi – na, nad + derma – koža) za koju imamo domaće izraze pokožica ili pousmina. U zoologiji to je vanjski, površinski sloj kože životinja, a kada o epidermi govori botaničar, on tada misli na vanjsko, pokrovno tkivo viših biljaka. Epidermu dakle imaju svi zeljasti dijelovi biljke i stoga je i amateru lako dostupna za upoznavanje i proučavanje. No već i samo promatranje epiderme različitih biljaka može pružiti sate i sate ugodnih trenutaka. Bezbrojni su oblici, predivni uzorci, neviđene kombinacije boja koje ćemo pritom vidjeti. Vrijedi probati!

Postoji nekoliko načina kako da to napravimo, ali ni jedan nije savršen – svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Danas bih predstavio najjednostavniji način – toliko jednostavan da mi je za njegov opis dovoljna jedna rečenica. Upravo jednostavnost i mogućnost eksperimentiranja najveće su prednosti ove metode, a nedostatak je to što je pogodna samo za rad s listovima biljaka. Biljke koje su nam potrebne su “obične” tj. iz sobe, vrta ili parka, pinceta i lak za nokte.

Dakle – na plojku lista kapnemo i razmažemo u tankom sloju kapljicu laka za nokte, sačekamo da se osuši, a potom pincetom osušeni otisak epiderme prenesemo na predmetno staklo. Predmetnicu stavimo pod mikroskop, a promatranje počinjemo s najmanjim povećanjem.

To je osnovno što se same metode tiče, a sve ostalo pogodno je za eksperimentiranje: hoćemo li koristiti gušći ili rjeđi lak (ili ljepilo), u boji ili prozirno, promatrati sa ili bez pokrovnice, u kapljici vode ili glicerina (ili bez ičega), koristiti filtere u boji ili ne, promatrati u svijetlom ili u tamnom polju, možda polarizacijski filter upotrijebiti…i još sto mogućih i nemogućih kombinacija jer svaka promjena u konačnici donosi znakovite efekte (i dobre i loše).

Sljedeće četiri slike primjer su što očekivati primjenom (uvjetno rečeno) osnovnih postavki: prozirni lak za nokte; u kapljici vode; s pokrovnicom; promatrano u svijetlom polju. Za posljednje tri slike vrijedi sve prethodno rečeno osim upotrebe Rheinberg filtera u kondenzoru mikroskopa. Nikakvih naknadnih računalnih intervencija nije bilo niti za jednu fotku (osim nužnih za objavu na internetu) što, uostalom, vrijedi za sve fotografije na ovom blogu.


Hedera helixHedera helix


Pelargonium sp.Pelargonium sp.


Prunus sp.Prunus sp.


Forsythia sp.


Juglans regiaJuglans regia


Dracena sp.Dracena sp.


Tradescantia virginianaTradescantia virginiana

Oglasi