Dlakava ruža


Nastavak priče o biljnim trihomima donosi: uvodno nekoliko rečenica, rekli bismo teorija, a poslije toga fotografije tj. praksa.

Trihome je moguće naći i na vegetativnim i na generativnim organima biljnog organizma. Radi ogromne raznovrsnosti trihoma (u obliku, veličini, ulozi, porijeklu, mikrostrukturi itd.) njihova klasifikacija nije ni malo jednostavna.

Uglavnom, neće biti pogrešno kažem li da u prvu grupu trihoma spadaju žljezdasti trihomi. Glavna razlika među njima je u sposobnosti da izlučuju, upijaju ili skupljaju razne kemijske tvari (polisaharidi, šećeri, soli, lipidi, smole, eterična ulja, proteini). Sljedeća osobina za njihovu klasifikaciju je njihova morfologija te uloga na biljnom organu.

U drugoj grupi trihoma su svi ostali (dakle oni koji nisu žljezdasti) a oni se klasificiraju prema morfologiji, anatomiji i mikrostrukturi.

Vanjska površina trihoma može biti glatka ili imati mikro-ornamente (bradavičasti, mrežasti i sl.).

S obzirom na oblik trihoma usvojeni su njihovi opisni nazivi kao: zvjezdasti, ljuskasti, nitasti, klinasti, cilindrični, plosnati, čupavi, bodljikavi, ovalni, zavojiti itd. Botaničari barataju s oko 300 različitih naziva kojima opisuju raznolikost oblika i građe trihoma.

Trihomi štite biljku od biljojeda, bolesti, prejakog svjetla, ekstremnih temperatura. Njima biljke upijaju vodu (korijenove dlačice) ili skupljaju vodu iz magle ili rose (kod epifita). Oni pospješuju – ali i smanjuju – transpiraciju, nekim biljakama služe za rasprostranjivanje, a neke u njima odlažu produkte metabolizma.

Funkcija mnogih trihoma još nije poznata ili se samo nagađa koja je (jer eksperimentalno nije dokazana), ali to neće biti prepreka da nešto od prethodno rečenog  prepoznamo na sljedećih par slika.

Zvjezdasti trihomi s naličja lista bršljana. Vidimo lisnu žilu i u epidermi vrlo gusto razmještene puči.

Trihomi s lista kineske hudike (ukrasni grm) služe biljci za smanjivanje transpiracije. Dlake su nožićem sastrugane na predmetnicu u kapljicu vode.

Ovo je dlaka žeravka sa lista koprive.

Trihomi sa cvijeta lanilista kod kojih se lijepo vidi kutikula. Ona prekriva vanjsku stranu stanične stijenke. Kuglice koje se vide oko trihoma su peludna zrnca.

Bradavičasti mikroornamenti klinaste dlake s lisne žile smokve.

Na istoj biljci, pa čak i na istom organu neke biljke, može biti nekoliko vrsta trihoma s različitim zadaćama. Ovo su dlake s vjenčića jezičastog  cvijeta kod suncokreta.

Na stabljici suncokreta su trihomi s debelom staničnom stijenkom čija je uloga u zaštiti biljke od biljojeda.

Poljska krivičica sitna je biljka predivnih cvjetova grimizne boje. Tko se ikada zagledao u te cvjetove zna da rubovi latica nisu glatki već su nekako “cifrasti”, kako se kaže u jednoj staroj knjizi. A takvi su, cifrasti, zbog ovih žljezdastih trihoma u kojima raspoznajemo vakuolu, jezgru, a boja je vjerojatno antocijan.

Prašnička nit i prašnica jednog od pet prašnika poljske krivičice. Budući da biljka ne proizvodi nektar, sadržaj trihoma na prašničkoj niti služi joj za primamljivanje kukaca.

Kristal kalcijevog oksalata u žljezdastom trihomu.

Oglasi