Latice


Kažemo li za neki cvijet da je ljepši od nekog drugog, vjerovatno smo – a da toga možda nismo ni svjesni – uspoređivali njihove latice: oblik, veličinu, boju, raspored, broj i sl. Latice cvjetova kod većine biljaka zapravo su prašnici koji su tijekom evolucije promijenili prvobitnu ulogu pa sad biljci služe za “oglašavanje”, “reklamiranje” tj. primamljivanje oprašivača. Gledajući golim okom površina svake latice izgleda glatka, ali pogled kroz mikroskop otkrit će da mnoge od njih imaju vrlo “brdovit” reljef.

Na presjeku kroz laticu biljke Rudbeckia spp. vidi se da su stanice koje čine takav reljef konusnog oblika, a u njihovim vakuolama je otopljen pigment koji im daje specifičnu boju. Takva stanica ponaša se kao leća za svjetlost koja kroz nju prolazi pa je lomi, fokusira ili raspršuje. Sve to u kombinaciji s obojanim staničnim sadržajem doprinosi raznovrsnosti boja i cvjetnih uzoraka.

Pogled na površinu latice kod ruže otkriva gusto zbijene stanice konusnog oblika i hrapave stijenke. Dugo se nije točno znalo ima li kakvu svrhu oblik i tekstura tih stanica. Bilo je poznato da latice neravne površine ima većina entomofilnih biljaka pa su istraživanja krenula u tom smjeru. Napokon, rezultati pokusa pokazali su da kukci biraju cvjetove s takvim laticama, a ne one druge, zato što im papile i njihova izbrazdana stijenka omogućavaju sigurno slijetanje i dobar oslonac za noge pa rilom mogu prodrijeti dublje u cvijet u potrazi za slatkim sadržajem po koji su došli.

Oglasi