Paramecium bursaria


Chlorella je jednostanična zelena alga. Česta je u morskom fitoplanktonu, vodama na kopnu i u tlu. Pojedinačne, ovalne stanice ove alge imaju 2-12 μm u promjeru i nisu pokretne. Vrlo brzo se razmnožava, a stanice su bogate proteinima, mineralima i vitaminima. Neke vrste iz roda Chlorella, klasificirane kao Zoochlorella, pojavljuju se kao endosimbionti kod nekih praživotinja. Tako je, recimo, jedna vrsta papučica – Paramecium bursaria – u vrlo sretnom (simbiotskom) odnosu s algom Chlorella vulgaris.

Iako i alga i papučica mogu živjeti samostalno, u zajednici su obje na dobitku: alga dobija zaštitu i lakši pristup svjetlu, a papučica sve produkte fotosinteze. Neposredno ispod površine papučice u 5-10 μm debelom sloju, a od probavnih enzima domaćina zaštićene posebnom membranom, nalaze se stanice alge.

Paramecium-bursariaParamecium bursariaParamecium bursaria se kao i neke druge papučice hrani bakterijama. Trepetljikama proizvodi strujanja usmjerena prema staničnim ustima. Na ovom filmiću može se vidjeti sve do sada rečeno: izgled papučice Paramecium bursaria, stanice alge Chlorella, strujanje citoplazme, kruženje hranidbenih vakuola, rad trepetljika, stanična usta, trihociste itd.


Oglasi