Trihociste


Trihociste su organele koje se nalaze u ektoplazmi bičaša i trepetljikaša. Njihov oblik podsjeća na amforu – i to je, uvjetno rečeno, tijelo trihociste (dugačko je oko 3 µm, a debelo 1 µm) – koja je poklopljena jednim šiljkom dugačkim oko 2 µm. Tijelo trihociste je proteinski matriks koji će nakon podražaja biti izbačen, a proteinske niti koje ga čine, ireverzibilno će promijeniti svoju kristalnu strukturu. Poznato je preko 100 tipova trihocista različitih imena, ovisno o njihovoj ulozi (za lov, za obranu, za prihvaćanje na podlogu, jesu li otrovne ili nisu itd.). Trihociste su; ili gusto razmještene preko cijele površine praživotinje, ili prekrivaju samo određene dijelove tijela, recimo, oko staničnih usta, u području ticala itd.
Pretražujući internet nisam naišao na slike trihocista (osim, naravno, meni nedostižne, slike napravljene pomoću SEM) pa sam odlučio nešto napraviti po tom pitanju. Paramecium bursariu u kulturi sam imao, plavu tintu sam imao, vremena imam uvijek – i evo rezultati.

trihocisteParamecium bursaria – trihociste

U djeliću mikrosekunde, koliko traje izbacivanje trihociste, tijelo trihociste koje je bilo dugačko oko 3 µm, pretvori se u nit dugačku 30-40 µm. Šiljak i “korice” u koje je on umetnut ne mijenjaju oblik, pa na kraju trihocista poprima izgled harpuna.

papučicaPapučica i trihociste

Za postojanje trihocista kod papučice zna se već odavno, a od sredine 19.stoljeća bilo je više pokušaja nekih znanstvenika s ciljem da se potvrde pretpostavke oko njihove uloge. I dok se njihova funkcija kao organa za prihvaćanje za podlogu eksperimentalno potvrdila vrlo brzo, dokazi kojima bi se potvrdila njihova obrambena funkcija morali su pričekati razvitak naprednijih istraživačkih tehnika i instrumenata potkraj 20.stoljeća.

Oglasi