Cikloza


Zatvorena unutar stanične stijenke i obavijena staničnom membranom citoplazma žive stanice nikada ne miruje. To gibanje citoplazme naziva se citoplazmatsko strujanje ili cikloza. Cikloza je vrlo važan proces za život svake stanice: hranjive materije i stanični organeli brže stignu do mjesta u stanici gdje su potrebni, pojačana cikloza u stanicama oko mjesta ranjavanja biljke pospješuje zalječenje,  cikloza u stanicama lista omogućava da kloroplasti tijekom dana budu optimalno izloženi sunčevom svjetlu, itd.

Nije potrebno neko posebno znanje, vještina ili oprema da se u uvjetima malog kućnog laboratorija promatra prethodno opisani proces. Tradeskancija je biljka koja je tradicionalno korištena za taj ogled, još od najranijih mikroskopista pa do dana današnjega (možda sam pretjerao…rade li se danas slične vježbe u školama?)

Rod Tradescantia ima preko 70 vrsta, a ja imam 3 vrste te biljke: Tradescantia virginiana, Tradescantia pallida i Tradescantia zebrina. T. virginiana mi cvjeta baš ovih dana i trihome s njezinih prašnika sam koristio u ovoj vježbi.

Trihomi su višestanični. Stanice na vrhu su skoro okrugle, a prema prašničkoj niti stanice postaju sve izduženije. Većinu volumena stanice zauzima vakuola s antocijanom, a citoplazma se nalazi u uskom sloju uz staničnu stijenku. U svakoj stanici jasno se ističe stanična jezgra.

Koristeći se malim trikovima zanata i s običnim svjetlosnim mikroskopom moguće je dobiti ovako jasnu i kontrastnu – skoro pa 3D – sliku.

I napokon, na ovoj fotografiji mogu se vidjeti sitna zrnca – mikrosomi – koje nosi rotacijsko strujanje citoplazme. Napominjem da su sve slike u ovom članku zbog neophodne prilagodbe za objavu na WEB – u značajno izgubile na kvaliteti – isto kao i film koji prilažem za kraj. Ali svejedno vrijedi pogledati.

Oglasi