Karoten


Karotenoidi su grupa prirodnih žutih do crvenih pigmenata. Često se pojavljuju u obliku kapljica pa je utoliko zanimljivija biljna boja (karoten) koju nalazimo u kromoplastima u korijenu mrkve. Karoten se tamo taloži u formi tankih kristalnih listića i pločica, pa je kao takav idealan za mikroskopiranje u polariziranoj svjetlosti.

 

Ovo je animacija u kojoj se izmjenjuju dvije slike istog objekta, od kojih je jedna slikana u “normalnoj” svjetlosti, a druga u polariziranoj svjetlosti kada se jasno vidi kristalna struktura karotenoidnog pigmenta.

Prvih par sekundi u ovom filmiću pokazuju nekoliko većih i mnoštvo malih kristalića koji titraju kao što zvijezde trepere na noćnom nebu. Zatim zakrećem polarizator i slika postaje svjetlija, a u vidnom polju pojavljuje se puno tamnih točkica koje kaotično titraju. Te točkice su kapljice ulja, a njihovo kaotično gibanje, kao i titranje onih najmanjih kristalića, još u 19.stoljeću uočio je britanski botaničar Robert Brown po kome je takvo gibanje i dobilo ime (Brownovo gibanje).

Oglasi