Otporni škrob


Ja nikada nisam imao zdravstvenih problema – pa čak ni onih s održavanjem normalne tjelesne težine – što dijelom pripisujem spletu sretnih okolnosti, a dijelom svom načinu života. Zbog toga u širokom luku izbjegavam sve one (od TV emisija i knjiga, do članaka u novinama i letaka u poštanskim pretincima) koji bi mene, u ovim godinama i nakon svega, htjeli naučiti, recimo, pravilnoj i zdravoj prehrani.

Ipak, ni moji “filteri” nisu neprobojni pa sam tako, eto, nedavno pročitao ponešto o otpornom škrobu – velikoj nadi svima koji imaju problema s mršavljenjem. Riječ je o jednoj vrsti škroba koji odolijeva probavnim enzimima u tankom crijevu i tako neprobavljen dospijeva u debelo crijevo. Pored niza pozitivnih efekata na ljudsko zdravlje otporni škrob potiče osjećaj sitosti, pa se osobe na dijeti više ne moraju izgladnjivati i tješiti pjesmicom “Jedem malo, skidam salo” jer otporni škrob se nalazi u raznovrsnim i lako dostupnim namirnicama, naravno, biljnog porijekla.

Informirajući se u čemu je tajna “otpornosti” otpornog škroba za oko mi je zapela jedna rečenica iz American Journal of Clinical Nutrition, a koja glasi: Irregular shape of the granules is also responsible for the resistance of banana starch to amylase hydrolysis.

Bez namjere da detaljnije pišem o otpornom škrobu – jer bi to zapravo značilo prepisivanje čitave znanstvene studije – ja ću se ograničiti samo na ovo pitanje za koje imam slikovni odgovor.

Stoga, hajde da vidimo kakav je to točno “irregular shape” škrobnih zrnaca u stanicama zelene (nezrele) banane, a zbog kojeg škrob iz te namirnice pokazuje “resistance to amylase hydrolysis“.

Škrobna zrnca u stanicama banane obojana jodom imaju karakterističnu plavu boju. Slikano pri normalnoj, bijeloj svjetlosti, povećanje je oko 200X.

Škrobna zrnca su bez boje, prozirna su, a “vesele boje” na ovoj slici su zbog toga što sam slikao u djelomično polariziranoj svjetlosti. Povećanje je oko 200X.

Dvije stanice iz ploda banane prepune škrobnih zrnaca. Polarizirana svjetlost, povećanje je oko 200X.

Kod ovih škrobnih zrnaca naročito lijepo se vidi njihova slojevitost. Slikano u polariziranoj svjetlosti, povećanje je oko 400X.

Oglasi