Draparnaldia


Ovo je slatkovodna zelena alga Draparnaldia, vrlo vjerojatno D. glomerata. Iako sam pretražio nekoliko knjiga, o njoj sam pronašao vrlo malo podataka i to uglavnom onih općih, vezanih za morfologiju ove alge. Ono što sam primijetio pregledavajući svoju foto arhivu unatrag 8 godina je to da sam Draparnaldiju slikao samo u siječnju, veljači i najkasnije 19. ožujka prošle godine.

 

Rizoidnim stanicama alga je pričvršćena za supstrat.

Draparnaldia ima heterotrihni tip talusa. Centralna nit sastoji se od valjkastih stanica, a postrance se stanice granaju sve do krajnjih, pojedinačnih, vrlo izduženih stanica bez kloroplasta. Čitava alga uložena je u debeli želatinozni pektinski matriks što se jako dobro osjeti pod prstima, a pod stereo mikroskopom se sluzavi omotač vidi indirektno jer se na njega talože dijatomeje i sl.

Još jedna metoda pomoću koje se indirektno može vidjeti sluzavi omotač je tzv. negativno bojanje.

Kloroplast je parijetalni, cilindričan, nepravilnih rubova, perforiran (rupičast, probušen) s nekoliko pirenoida. Draparnaldia se razmnožava nespolno aplanosporama. I zaključno: mogu se samo složiti s mnogim mikroskopistima da je ovo jedna od najljepših slatkovodnih alga.

Oglasi