Cukar i sol


Nekoliko zrnaca soli i zrnce šećera dovoljno je za “ubit” dosadu kišnog, jesenjeg popodneva.

Obična kuhinjska sol gledana kroz lupu ili mikroskop nije nešto što bi plijenilo nečiju pažnju duže od par minuta – nema se tu baš što vidjeti.

Otopimo li na mikroskopskom stakalcu u kapljici vode malo soli i pustimo da voda ishlapi: e, to je već druga priča – ta bi mogla potrajati.

Počnemo li mikroskopirati odmah, s ruba kapljice prema središtu (onako kako voda ishlapljuje), ubrzo ćemo vidjeti kako se iz otopine pojavljuju i rastu kristali natrijevog klorida.


Dodatno, “priča” s kristalima NaCl može se obogatiti tako da napravimo otopine različitih koncentracija; ili da ih napravimo od soli različitog porijekla (nečistoće); ili da – kao što sam ja ovdje napravio – otopimo zajedno sol i šećer. I prođe popodne! Evo slika.

Oglasi