Kofein


Alkaloidi su prirodni organski spojevi koji nastaju kao produkti metabolizma biljaka koje čovjek od davnina poznaje kao ljekovite biljke, otrovne biljke, začine, itd. Svoju široku primjenu našli su u farmaceutskoj industriji, medicini, poljoprivredi.

Od nekoliko tisuća poznatih alkaloida, milijuni ljudi svakodnevno u svoj organizam unose dva: nikotin i kofein. Ja svakodnevno uzimam svoju dozu samo ovog drugog, pa vjerojatno zbog toga ovo i pišem u “sitne sate” dok normalan svijet spava.

Kofein u manjim količinama ima stimulirajući utjecaj na organizam iako je (kao uostalom i većina alkaloida) otrovan. Najviše ga ima u kavi i čaju. Kofein je bijele boje, nema miris, gorkog je okusa, a dolazi kao sitni, igličasti kristal.

Da bih ga dobio ovako lijepog, iskoristio sam jednu njegovu zgodnu osobinu: kofein, naime, sublimira. Složio sam (turbo)jednostavnu aparaturu i evo ga: igličasti kristali kofeina iz kave, gledani kroz mikroskop pri različitim povećanjima i korištenjem (turbo)jednostavne kontrastne tehnike.


Kada sam ove kristale kofeina otopio u vreloj vodi i pustio da voda ishlapi, pojavili su se drugačiji (ljepši?) kristali.

Oglasi