Vrijeme polinoza


Meni je proljeće najdraže godišnje doba. Vjerujem da ima mnogo ljudi koji će potvrditi da je i njima tako, ali znam da ima i onih koji se ni malo ne raduju njegovom dolasku. Dok mi željno očekujemo njegove prve znakove, njima je proljeće stiglo još krajem siječnja i donijelo im nove brige i stare probleme. Naime, vrijeme je polinoza, a prva biljka koja će ljudima alergičnim na pelud zagorčati život je lijeska (Corylus avellana).

Peludne alergije

Lijeska je krupan, šiboliki, listopadni grm. Ponekad raste kao drvo, a tada može dosegnuti i 8 metara u visinu. Cvate prije listanja. Lijeska je jednodomna biljka s mnoštvom muških cvjetova u resama i samo po nekoliko ženskih cvjetova u sjedećem cvatu. Muški cvjetovi nemaju ocvijeće nego samo 4 prašnika bogatih peludnim zrncima – jedna resa proizvede oko 4.000.000 zrnaca peludnog praha. Ženski cvjetovi su neugledni i sastoje se od plodnice i tučka čije tamnocrvene njuške vire iz ljuskastih pupova. Sve su ovo prilagodbe tipične za biljke koje oprašuje vjetar (anemofilne biljke).

 Peludne-alergije

 Pelud anemofilnih biljaka je sitna, suha i glatka.

peludne-alergije

Ovo su peludna zrnca lijeske (Corylus avellana) obojana safraninom.

peludne-alergije

Generativna i vegetativna stanica u peludnom zrncu obavijene su s dvije stijenke: eksina (vanjska stijenka) i intina (unutarnja stijenka). Eksina je izgrađena od sporopolenina, a intina od pektina i celuloze.

lijeska-pelud-aperture

Pelud na eksini ima otvore (mjesta klijanja) kao i različite tvorbe čija je uloga što lakše prihvaćanje na njušku tučka. Eksina peludnog zrnca lijeske ima  3 okrugla otvora (pore), žute je boje. Intina je tanka.

lijeska-eksina-intina

Eksina i intina peludnih zrnaca lijeske – slikano u polariziranoj svjetlosti.

Oglasi