Haematococcus pluvialis


Sve i da netko ove stolice proglasi umjetničkom instalacijom to još uvijek ne bi bilo najveće ruglo koje Osječani svakodnevno viđaju. Ako ništa drugo barem nije u centru grada već na sasvim primjerenoj lokaciji za takvu vrstu “umjetnosti”. 🙂


And Now for Something Completely Different

Haematococcus-stolica

Ono što je mene privuklo ovoj “instalaciji” označio sam ovom velikom strelicom.

Haematococcus-stolica-odozgo

U udubljenju stolice ispod korice leda ima vrlo malo vode i nekakav crveni talog. Pipetom sam skupio malo tog taloga i ponio ga kući da pomoću mikroskopa pregledam što je to, i čega tu sve ima.

Haematococcus

I evo, malo čudno, ali ovaj crveni talog su aplanospore zelene jednostanične alge Haematococcus pluvialis. Alga je sada u stanju mirovanja, zaštićena višeslojnom staničnom stijenkom i crvenim pigmentom (hematokrom).

Haematococcus-2

Kada nastupe povoljniji uvjeti alga će u vrlo kratkom vremenskom periodu proći kroz dramatične promjene.

Haematococcus-3

Crveni pigment će se izgubiti, nepokretna spora dobit će dva jednaka biča pomoću kojih će se moći kretati, počet će se dijeliti, a oko protoplazme stvorit će se sluzavi omotač. Kroz taj vodenasti omotač, od protoplasta do stanične stijenke, pružaju se citoplazmatske niti. One na ovim fotografijama nisu vidljive jer su sve slikane u prolaznoj svjetlosti, a poželjan bi bio mikroskop s faznim kontrastom.

Haematococcus-8

Alga Haematococcus pluvialis – nespolno razmnožavanje – vegetativno – dioba stanice.

Haematococcus-pluvialis-bičevi

S porastom temperature, intenziteta svjetla, ili nedostatkom nutrijenata (nitrati, fosfati), u algi se odvija suprotan proces: alga započinje sintezu astaksantina (kemijskog spoja iz skupine karotenoida), odbacuje bičeve te nastaje spora otporna na isušivanje, pojačano UV zračenje i pogodna za rasprostiranje vjetrom.

Alga-Haematococcus-pluvialis

Potaknut jakom svjetlosti astaksantin prvo nastaje oko stanične jezgre pokretne stanice alge i postupno se raspršuje prema periferiji. Kod zrele spore kapljice crvenog pigmenta su raspršene u citoplazmi, a nema ih u jezgi i kloroplastima. Snažnim pritiskom može se razdvojiti pigment od ostatka stanice alge, što prikazuje gornja slika. Astaksantin ima široku primjenu u farmaceutskoj industriji pa se alga Haematococcus pluvialis komercijalno uzgaja u tzv. fotobioreaktorima.

Oglasi