Alga Mougeotia


Mougeotia sp. je još jedna zelena alga s kojom sam se, uz već opisane Spirogyru i Zygnemu, bavio ovih dana. Sve tri sam našao u sastavu metafitona jednog osječkog bajera.

mougeotia-1I ona je nitasta i nerazgranata, i ona ima cilindrične stanice, i kod nje je kloroplast vrlo prepoznatljiv: to je tzv. pločasti kloroplast.

mougeotia-2Kloroplast je smješten na uzdužnoj osi u svakoj stanici i proteže se skoro cijelom dužinom stanice. Manji broj vrsta roda Mougeotia ima dva kloroplasta. Na kloroplastu se nalazi nekoliko pirenoida, ali njihov broj i raspored nisu točno određeni.

mougeotia-3Posebnost alge Mougeotia je to što se njezin kloroplast može zakretati, i to tako da se ovisno o intenzitetu, smjeru i valnoj duljini svjetlosti postavi pod najboljim kutem prema izvoru svjetlosti (tko je ono izumio sunčeve panele? 🙂 )

mougeotia-4U sredini svake stanice nalazi se jedna jezgra.

mougeotia-5

Alga Mougeotia razmnožava se spolno – konjugacijom, i to češće ljestvičastom konjugacijom – pa prema tome spada u alge jarmašice, a aplanospora nastaje u kopulacijskom mostu.

“Alge jarmašice” – ovo je za Kviskoteku (igra asocijacije)! Znam ljude koji do svoje 25. nisu vidjeli kravu, a kamoli vola – i onda još “jaram”! I kakve sad to veze ima sa spolnim razmnožavanjem alga? 🙂

Oglasi