Leukoplasti


Prema Google-ovim informacijama sve više je posjetitelja koji na ovaj blog stižu u potrazi za terminom “leukoplasti”. To znači da se ovih dana u školama na prostoru od Vardara pa do Triglava počelo učiti o plastidima.

Budući da ja nisam u posjedu nikakvih informacija i saznanja o leukoplastima, a koja već ne pišu u školskim udžbenicima ili se ne mogu pronaći na internetu, jedino što ovdje mogu ponuditi znatiželjnoj mladeži je nekoliko slika.

E sad, leukoplasti i nisu nešto u što bi se čovjek zagledao i divio se: em su sitni – em su prozirni. Barem tako izgledaju gledani kroz svjetlosni mikroskop. Ali njihova uloga u biljnoj stanici i nije “da budu lijepi”. To je uloga kromoplasta, zar ne?


leukoplasti-tradeskancija-virginiana

I kao što rekoh, nema se tu što vidjeti: stanice epiderme lista biljke tradeskancija (Tradescantia virginiana), u stanicama citoplazma, jezgre, a oko svake jezgre mnoštvo leukoplasta. Medij za uklapanje – voda.


leucoplasts-tradescantia-pallida

Ovo je već druga pjesma. Stanica iz epiderme lista tradeskancija (Tradescantia pallida), u sredini jezgra (smeđe), a oko jezgre mnoštvo leukoplasta (sivo). Ljubičasti globuli su kapljice antocijana iz vakuole. Ali sve se sada vidi malo bolje nego na prvoj slici. Razlog je taj što je preparat prethodno bio fiksiran u octenoj kiselini i uklopljen u Lugol.


leukoplasti-tradeskancija-pallida

Za one koji do sada nisu odustali od čitanja posta, evo jedna bonus slika. Uobičajena procedura: preparat fiksiran u octenoj kiselini, uklopljen u Lugol, upijajućim papirom pokupljen sav višak ispod pokrovnice.

U sredini slike stanična jezgra, oko nje (i lijevo od nje) leukoplasti. U gornjem dijelu slike zatvorena puč, stanice zapornice, kloroplast, jezgre – to se vidi malo mutno jer nije u ravnini s onim što je na ovoj slici bio glavni motiv (leukoplasti).

I što je još važno spomenuti na ovoj slici, to su ova tri “otočića” u njenom donjem dijelu. Nastali su tako što sam pustio da iz preparata ishlapi skoro sva tekućina, pa su se na otočićima grupirali kloroplasti iz okolnih stanica. U svakom kloroplastu možemo prepoznati tamnije regije, tj. asimilacijski škrob.

Oglasi