Vodena leća


Mjehuriće zraka slučajno uklopljene u privremenom mikroskopskom preparatu smatra se nepoželjnima, ali ih se može tolerirati. U trajnom preparatu oni su nedopustivi, pa se takav preparat smatra neupotrebljivim.

U profesionalnoj domeni ova pravila su normalna, ali mikroskopisti amateri, budući da za svoj rad odgovaraju samo osobnim estetskim kriterijima, mogu biti malo “fleksibilniji”.


epiderma-vodena-lećaOvo su stanice epiderme vodene leće (Lemna minor), dvije puči i nekakvih 8 – 9 crnih mrlja. To su mjehurići zraka zarobljeni u prostoru između epiderme i predmetnog stakalca. I laiku je jasno da to, barem u ovom slučaju, nije lijepo, nagrđuje sliku, a često i skriva informaciju.

lemna-minor-stomataPonekad mi se učini, kao što je na sljedeće dvije slike, da ne bih trebao ništa dirati, nego pustiti da “protivnik igra za moju ekipu”.

vodena-leća-pučiIako ovo sada više i nisu mjehurići, nego mjehuri zraka u aerenhimu (jer je i presjek lista vodene leće deblji od presjeka na prvoj slici) ipak mi se čini da doprinose kvaliteti slike.

Oglasi